Trompetten en trombones hebben een heldere klank. Daarom horen ze bij het scherp koper.

Trompetten zijn er in verschillende soorten en maten. De meest gebruikte is de trompet in bes. De iets hoger klinkende c-trompet komt echter ook vrij veel voor. Met een trompet kun je muzikaal alle kanten op. In bijna alle genres [ KB] instrumentale muziek kun je de trompet terugvinden. Zo kun je hier een klassiek stukje trompet [214 KB] beluisteren, terwijl hier de trompet klinkt in een jazzband [116 KB] .

Oók familie: piccolo-trompet.

Trombones bestaan in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zijn de tenor-trombone en de bastrombone. Trombones hebben behalve de schuif vaak nog een kwart-ventiel. Hiermee kun je een reine kwart lager spelen dan zonder kwart-ventiel. Met een kwartventiel kun je ook meer hulpgrepen toepassen. Bastrombones hebben vaak ook nog een kwint-ventiel.
Een tenor-trombone [182 KB] heeft een krachtig geluid, maar kan ook heel gevoelig en zangerig klinken. De bastrombone klinkt dieper en donkerder en de lage tonen klinken vol en krachtig. Met z'n schuif heeft de trombone de mogelijkheid om van de ene naar de andere toon te glijden. Dit heet een glissando [26 KB] .

Oók familie: alttrombone, ventiel-trombone.

Componisten schrijven voor scherp koper vaak dempers voor. Die stop je in de beker van het instrument. Ze veranderen het geluid. Dempers zijn dus meestal niet bedoeld om het geluid zachter te maken, maar om het geluid anders te maken. Hier hoor je een trompet eerst zonder demper, daarna met een straight mute. [86 KB]