Het zacht koper is een instrumenten-familie die door Adolph Sax [35 KB] is ontwikkeld. De groep van het zacht koper noemen we daarom ook wel de Sax-hoorns. De instrumenten in deze groep zijn van hoog naar laag:
- bugel
- althoorn
- bariton
- euphonium
- bastuba.
Behalve de bugel hebben alle Saxhoorns de klankbeker naar boven gericht.

De bugel [426 KB] klinkt op dezelfde toonhoogte als de trompet. De klank is echter veel fluweliger. Bugels worden vooral gebruikt in fanfare-orkesten en in de jazz [ KB] . Een andere naam voor bugel is flugelhorn. Een flugelhorn behoort ook tot de brassband-bezetting [ KB] .

De althoorn [320 KB] is gestemd in es. Hij wordt alleen in de brassband gebruikt. De klank lijkt op die van de bugel, maar dan een kwint lager.

Ook de bariton [855 KB] vinden we alleen maar in de brassband. Dit instrument is gestemd in bes en klinkt op dezelfde toonhoogte als een trombone. De klank is echter wat ronder en warmer.

De euphonium [319 KB] is in bes gestemd. Hij klinkt op dezelfde hoogte als de bariton. De klank is rijk en warm. Door het kwartventiel heeft de euphonium een groot toonbereik van wel 4 oktaven. Euphoniums vinden we in alle typen blaasorkesten. Ook in enkele symfonische werken uit de Romantiek en in sommige moderne stukken voor symfonie-orkest komt de euphonium wel voor.

De bastuba komt voor in vier stemmingen: Bes, Es, F en C.
Welk soort bastuba bespeeld wordt is afhankelijk van een paar dingen. In Duitssprekende landen vind je veel F- en C-tuba's. In Engelssprekende landen zul je vaker de Bes- en Es-tuba's vinden. In professionele orkesten worden vaker de F- en C-tuba's gebruikt. Amateur-orkesten gebruiken liever de Bes- en Es-tuba.
De klank van de bastuba [223 KB] is diep en zwaar. Toch zijn tuba's een stuk veelzijdiger dan veel mensen denken. Het bereik ligt op ruim vier oktaven en technisch is hetzelfde mogelijk als op een trompet.

Koperblazers spelen graag in allerlei ensembles [ KB] . Er is een groot repertoire voor bijvoorbeeld kwartetten van dezelfde (soort) instrumenten. Ook het koper-kwintet is een bekende vorm. Grotere koperensembles klinken prima. Een bijzonder koperensemble is natuurlijk de brassband. Hier een stukje messcherp ensemblespel in jazzstijl. [203 KB]