Deze groep bestaat uit een groot aantal instrumenten. Eigenlijk zijn een heleboel van deze instrumenten ontstaan uit gewone voorwerpen uit het dagelijks leven. Ook de natuur heeft veel slagwerkinstrumenten opgeleverd. Denk maar aan de cowbell (koe-bel) of het woodblock (blokje hout). Het zal vast niet moeilijk zijn zelf nog een aantal voorbeelden te bedenken! Veel van deze instrumenten zijn afkomstig uit Latijns-Amerika, Afrika en het (Midden-)Oosten.

Bekendste instrumenten uit deze groep zijn wel de kleine trom, grote trom en bekkens. De kleine trom [42 KB] heeft zowel boven als onder een strak gespannen vel. Over het ondervel zijn snaren gespannen die de trom zijn scherpe klank geven. De snaren kunnen ook afgezet worden. Dan klinkt de kleine trom dof. De grote trom [46 KB] heeft ook twee vellen, maar geen snaren. Bekkens [38 KB] zijn er in verschillende soorten en maten. Het zijn metalen platen met een lichte bolling naar het midden toe. Bekkens worden per twee gebruikt om tegen elkaar te slaan. Ze kunnen ook met stokken bespeeld worden. Een bekende combinatie van ongestemd slagwerk is de drumset [112 KB] . Het bestaat uit een bassdum, snaredrum, hi-hat [107 KB] en een aantal andere instrumenten zoals tom-toms en bekkens.

Zomaar een greep uit het ongestemd slagwerk: maracas, guiro, claves, bongo's [623 KB] , cow-bell [113 KB] , tam-tam [28 KB] , conga's [378 KB] , triangel [42 KB] , wind-chimes [60 KB] , glass-chimes, temple-blocks, tamboerijn [38 KB] , beatring, enz.