Het harmonie-orkest is het blaasorkest met de meest uitgebreide bezetting [ KB] . We kunnen het harmonie-orkest indelen in:

a. Houten blaasinstrumenten
- toongat-instrumenten (piccolo, dwarsfluit)
- dubbelriet- instrumenten (hobo, fagot)
- enkelriet-instrumenten (esklarinet, besklarinet, basklarinet, altsaxofoon,
tenorsaxofoon, baritonsaxofoon)

b. Koperen blaasinstrumenten
- scherp koper (trompet, trombone)
- tussengroep (cornet, hoorn)
- zacht koper (euphonium, bastuba)

c. Slagwerk
- gestemd slagwerk (pauken, klokkenspel, xylofoon)
- ongestemd slagwerk (snaredrum, bassdrum, bekkens, drumset)

In grotere harmonieën vind je ook instrumenten als althobo, altklarinet en contrabasklarinet. Ook is de slagwerksectie vaak uitgebreider.
Echt bijzondere instrumenten voor het harmonie-orkest zijn de alt- en basfluit, de contrafagot en de bassaxofoon. Deze instrumenten worden eigenlijk alleen in professionele harmonie-orkesten gebruikt en dan nog alleen bij bijzondere werken. Vaak zie je ook dat in het harmonie-orkest een contrabas (strijkinstrument) meespeelt. Ook harp en piano vinden soms wel een plaats bij grotere werken.


Een goed bezet harmonie-orkestDe grootste groep in de harmonie zijn de bes-klarinetten. Deze (melodie-)groep is gesplitst in 1e-2e-3e klarinetpartij. Soms ook wel solo-1e-2e-3e klarinetpartij. De esklarinet zorgt voor versterking bij hoge tonen.

In de saxofoon-groep vinden we geen sopraansax. Die is overbodig, omdat er al genoeg hoog klinkende instrumenten in de harmoniebezetting [ KB] meespelen (fluit-hobo-klarinetten). Alleen voor speciale solo's en effecten wordt de sopraansax wel eens gebruikt.
Het slagwerk speelt zijn eigen rol. Vaak als ritmische begeleiding. Steeds vaker ook als melodie-sectie.
Een harmonie-orkest kan heel veel verschillende klankkleuren laten horen, omdat de bezetting [ KB] zo gevarieerd is. Luister hier maar eens naar een fragment van een mooi bezet harmonie-orkest [817 KB] .