|
Het harmonie-orkest is het blaasorkest met de meest uitgebreide bezetting [ KB]
. We kunnen het harmonie-orkest indelen in:
a. Houten blaasinstrumenten - toongat-instrumenten (piccolo, dwarsfluit) - dubbelriet- instrumenten (hobo, fagot) - enkelriet-instrumenten (esklarinet, besklarinet, basklarinet, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon)
b. Koperen blaasinstrumenten - scherp koper (trompet, trombone) - tussengroep (cornet, hoorn) - zacht koper (euphonium, bastuba)
c. Slagwerk - gestemd slagwerk (pauken, klokkenspel, xylofoon) - ongestemd slagwerk (snaredrum, bassdrum, bekkens, drumset)
In grotere harmonieën vind je ook instrumenten als althobo, altklarinet en contrabasklarinet. Ook is de slagwerksectie vaak uitgebreider. Echt bijzondere instrumenten voor het harmonie-orkest zijn de alt- en basfluit, de contrafagot en de bassaxofoon. Deze instrumenten worden eigenlijk alleen in professionele harmonie-orkesten gebruikt en dan nog alleen bij bijzondere werken. Vaak zie je ook dat in het harmonie-orkest een contrabas (strijkinstrument) meespeelt. Ook harp en piano vinden soms wel een plaats bij grotere werken.
|
|
|
De grootste groep in de harmonie zijn de bes-klarinetten. Deze (melodie-)groep is gesplitst in 1e-2e-3e klarinetpartij. Soms ook wel solo-1e-2e-3e klarinetpartij. De esklarinet zorgt voor versterking bij hoge tonen.
In de saxofoon-groep vinden we geen sopraansax. Die is overbodig, omdat er al genoeg hoog klinkende instrumenten in de harmoniebezetting [ KB]
meespelen (fluit-hobo-klarinetten). Alleen voor speciale solo's en effecten wordt de sopraansax wel eens gebruikt. Het slagwerk speelt zijn eigen rol. Vaak als ritmische begeleiding. Steeds vaker ook als melodie-sectie. Een harmonie-orkest kan heel veel verschillende klankkleuren laten horen, omdat de bezetting [ KB]
zo gevarieerd is. Luister hier maar eens naar een fragment van een mooi bezet harmonie-orkest [817 KB]
.
|
|