Het woord brassband betekent "koper-orkest". De brassband komt oorspronkelijk uit Engeland. Een brassband bestaat uit koperinstrumenten en slagwerk. Er wordt vaak erg knap gespeeld en de muziek is vaak heel spectaculair. Concoursen zijn in de brassband-wereld erg belangrijk. Nog belangrijker dan bij de fanfares en harmonie-orkesten. Brassbands hebben bijvoorbeeld landskampioenschappen, maar ook Europese kampioenschappen.

De brassband heeft een standaardbezetting [ KB] . In de praktijk wordt daar wel eens van afgeweken, maar nooit veel.
De melodiegroep bij de brassband is de cornetsectie. De escornet zorgt voor steun bij de hoge tonen. De repiano-cornet is een gewone cornet, maar met een bijzondere partij. Zijn functie is die van "vliegende keeper". Dan weer speelt hij even mee met de solo-cornet, dan weer met de 3e cornetpartij.
Je zou denken dat de bugel als melodiestem gebruikt wordt. Soms is dat ook wel zo, maar net zo vaak wordt de bugel als hoge hoorn-stem ingezet. In de brassband praten ze trouwens nooit over de bugel. Daar noemen ze het instrument liever "flugelhorn" of "flugel".

Rare bijzonderheid in de brassband is dat alle instrumenten in de G-sleutel lezen. Ja, óók de besbassen! Alleen de bastrombone leest in de F-sleutel.
Die Engelsen ook altijd met hun rare tradities!


Brassband in actieStandaardbezetting [ KB] van de brassband (let op de preciese aantallen!):
1 escornet
4 solo-cornetten
1 repiano-cornet
2 2e cornetten
2 3e cornetten
1 flugelhorn
3 althoorns
2 baritons
2 euphoniums
3 trombones (1 bastrombone)
2 esbassen
2 besbassen
slagwerk

Hier kun je een fragment van typische brassband-muziek [794 KB] beluisteren.